رادیاتور قرنیزی چیست؟
رادیاتور قرنیزی همانطور که از نام آن پیداست، یک سیستم گرمایشی است که داخل پنلهای قرنیزی از جنس آلومینیوم و در سرتاسر خانه جای میگیرد. درواقع رادیاتور قرنیزی بهطورمعمول بهعنوان یک رادیاتور مستقل در نظر گرفتهشده میشود که با تمام مزایای رادیاتورهای قدیمی آهنی و چدنی همراه است اما با طراحی خاص خود مدرن شده است. بسیاری از رادیاتورهای قرنیزی با استفاده از تکنولوژیهای رادیاتور مدرن ساختهشدهاند که آنها را کارآمدتر، مقرون بهصرفهتر و سازگار با محیطزیست میسازد. رادیاتورهای قرنیزی به دو نوع برقی (الکترونیک) و هیدرونیک تقسیم میشوند.
سیستم کار رادیاتور قرنیزی
بهطورکلی رادیاتور قرنیزی دورتادور ساختمان نصب میشوند. درواقع کارایی این سیستمها به این شکل است که آب گرم از موتورخانه و یا پکیج وارد لولههای رادیاتور قرنیز میشود و گرما از سطح رادیاتور قرنیزی به محیط منتقلشده و باعث گرم شدن محیط و فضای موردنظر میگردد. این مدل رادیاتور مزایا ای مانند سادگی رادیاتور و گرمادهی یکنواخت از کف و چندین مزیت دیگر را بهصورت یک جا دارد که برای بسیاری از افراد جذاب است.
رادیاتور قرنیزی برقی
جالب است بدانید که این نوع رادیاتورهای برقی سریع گرم میشوند و بدون دیگ یا انواع دیگر سیستمهای مکانیکیِ مرکزی کار میکنند. این رادیاتورها میتوانند درون پنل الکتریکی اصلی خانه نصب شوند، همچنین مدلهایی برای نصب آسانتر وجود دارند که میتوانند با دوشاخه به پریز وصل شوند. زمانی که ترموستات رادیاتور قرنیزی برقی روشن میشود، رادیاتور هوای خنک را از نزدیک زمین به داخل کشیده و از کنار پرههای فلزی که داخلشان یک کابل مخصوص رد شده، میگذراند. این کابل هوا را گرم میکند و سپس یک فن کوچک، هوای گرم را به داخل اتاق برمیگرداند. برخی رادیاتورهای برقی ترموستاتهای جداگانهای دارند که دقیقاً جلوی پنل نصبشده است. لازم به ذکر است که این نوع از رادیاتورها هزینهی بالایی نیز در مصرف انرژی دارند.
رادیاتور قرنیزی هیدرونیک
بهطورکلی نحوه کار رادیاتور قرنیزی هیدرونیک به این صورت است که ابتدا آب داغ توسط شبکهای از لولههای آلومینیومی جابهجا میشود. این شبکه طوری طراحیشده است که جریان آب گرم را بهگونهای طولانی کند که فضای اتاق بهتدریج گرم شود. سپس پرههای متصل به شبکه ، انتقال حرارت را تسهیل میکنند. همزمان با جریان آب گرم در لولههای آلومینیومی، پرهها هم گرم شده و سپس هوای اطرافشان را هم گرم میکنند. علاوه بر این فرایند، هوای سرد اتاق نیز از پایین رادیاتور کشیده شده و توسط پرهها گرم میشود، این جریان تا زمانی ادامه پیدا میکند که دمای هوای اتاق به حد موردنظر برسد.
مزایای رادیاتور قرنیزی
بهطورکلی رادیاتورهای قرنیزی از سری محصولات نوین و لوکس در عرصه تأسیسات ساختمان به شمار میآیند. این مدل رادیاتور به شیوهای مدرن طراحیشده که تمامی ویژگیها و مزایای سایر رادیاتورهای گرمایشی را دارد و بهعنوان جدیدترین شوفاژهای گرمایشی شناختهشده و در حال حاضر به یکی از پرکاربردترین تجهیزات گرمایشی در ساختمانها تبدیلشده است؛ بنابراین در ادامه به مزایای رادیاتور قرنیزی اشاره خواهیم داشت.
۱. توزیع متناسب گرما در کل فضا
رادیاتورهای قرنیزی بهعنوان سیستمهای گرمایشی باقابلیت پخش گرما بهطور همگن و متناسب معروف میباشند. این موضوع به خاطر این است که رادیاتور قرنیزی کل محیط را احاطه کردهاند، بنابراین بهراحتی قابلیت انتقال گرما به سرتاسر خانه را دارند، چراکه اهمیت اینکه گرما از یک سمت اتاق پخش شود و یا از تمام جهتها بر کسی پوشیده نیست. همچنین با نصب رادیاتور قرنیزی، تمامی فضاهای خانه شما، مثل اتاقها، سرویسهای بهداشتی، آشپزخانه و … به یک اندازه گرم خواهند بود.
۲. صرفهجویی در مصرف انرژی
از دیگر مزایای رادیاتور قرنیزی میتوان به صرفهجویی انرژی و کاهش مصرف سوخت اشاره داشت. جنس رادیاتورها از آلیاژ اکسترود آلومینیوم ویا مس تهیهشده که این آلیاژها 5 برابر بیشتر از فولاد قابیلت انتقال گرما را دارد بنابراین طبیعتاً نیازی به افزایش دما مداوم در روزهای سرد سال ندارند. همچنین جالب است بدانید که به دلیل قابلیت اتصال به آبگرمکنهای خورشیدی میتوان در مصرف انرژی صرفهجویی نمود. نصب و راهاندازی رادیاتور قرنیزی بهآسانی امکانپذیر است و نیازی به سیستم لولهکشی نیست، همچنین قابلیت توزیع یکنواخت گرمایش را در محیط دارد و بهاینترتیب در مصرف انرژی و هزینههای مصرفی صرفهجویی میگردد.
۳. رادیاتوری با طراحی مدرن
رادیاتور قرنیزی تلفیقی از هنر و صنعت به شیوهای مدرن و نوین طراحیشده که میتواند جایگزین قرنیز دیوار و سایر سیستمهای گرمایشی باشد. بهطورمعمول این سری از رادیاتورها به شکل نواری و بهصورت کمحجم طراحی و ساخته میشوند؛ که همین امر موجب شده در زوایا و کنارههای دیوار نیز قابلنصب و اجرا باشند. همچنین در ساختمانهایی که با کمبود جا مواجه هستند و امکان نصب سایر تجهیزات گرمازا مشابه وجود ندارد، با نصب رادیاتور قرنیزی میتوان گرمایش محیط را تأمین نمود. همچنین رنگ و طرح پوشش رادیاتور بهدلخواه بوده و متناسب به سلیقه و نوع دکوراسیون میتوان انتخاب و اجرا نمایید.
۴. نصب آسان
جالب است بدانید که نصب رادیاتور قرنیزی هم در خانههای قدیمی و هم در ساختمانهای جدید آسان بوده و هزینه بالایی نیز ندارد.
در اینجا بهطور خلاصه تمام مزایا رادیاتورهای قرنیزی را خدمت شما عزیزان معرفی میکنیم که شامل:
قابلیت نصب آسان
مقاوم در برابر پوسیدگی
سرویس آسان و ارزان
کاهش لولهکشی داخلی
قابلیت نصب هم بهصورت انشعابی و هم بهصورت کلکتوری
قابلیت راهاندازی با موتورخانه مرکزی، هم با پکیج
قابلیت انتخاب رنگهای جذاب
استفاده بهینه از فضا بعد از حذف رادیاتور
توزیع یکنواخت دما در تمام محیط
تولید حرارت از ارتفاع پایین
حذف هزینه خرید قرنیزیهای سنگی یا چوبی
زیباسازی محیط بر اساس طراحی و یا سلیقهی شخص
کاهش هزینههای لولهکشی برای تأسیسات ساختمانی
کاهش فضای اشغالشده توسط سیستمهای گرمایشی قدمی مثل رادیاتورهای پرهای
امکـان عبور کابلهای صوتـی و تـصویـری از زیـر آن
زیبایی منحصربهفرد
قـابلیـت نـصب در داخـل سرویسهای بهـداشتـی
معایب رادیاتورهای قرنیزی
همانطور که میدانید هر محصولی در کنار مزایا خود هرچند بیشمار دارای معایبی نیز میباشد که باید با توجه به شرایط خود دست به انتخاب یک نوع محصول با آگاهی از تمام مزایا و معایب آن بزنید. بهطورکلی معایب رادیاتورهای قرنیزی شامل:
- عدم تمرکز گرما روی دیوارهای پنجره دار
(البته این مشکل با نصب پنجره های دوجداره و یا UPVC حل شده است)
بهطورکلی ازآنجاکه گرما از طریق فرایند همرفت در خانه پخش میشود، همانطور که هوای سرد از پنجره به داخل میتواند نفوذ کند، از طریق دریچه نیز به رادیاتور قرنیزی وارد میشود. درواقع در داخل رادیاتور قرنیزی هوا با مجموعهای از بالههای فلزی رادیاتور گرم شده و سپس هوای گرم از رادیاتور بالا میرود و الگوی خود را تکرار میکند. در چنین شرایطی جریانی مدور بهعنوان جریان همرفتی به وجود میآورد و باعث میشود که گرما بر روی دیوارهای اصلی متمرکز بماند که همین مسئله عاملی برای سرد ماندن دیوارههای خارجی پنجره دار میباشد.
۲. هزینه بالا در رادیاتورهای برقی
همانطور که میدانید برق در همه سیستمهای گرمایشی نقش بسیار مهمی ایفا میکند، اما برخی از آنها صرفاً با استفاده از برق کار میکنند، شما اگر بخواهید میتوانید رادیاتور قرنیزی را در هر اتاقی در خانه قرار دهید؛ اما رادیاتورهایی که صرفاً الکتریکی هستند بسیار گران تمام میشوند چراکه جهت تأمین گرما مصرف برق زیادی دارند.
یکی از کاربردهای رایج این است که یک رادیاتور در یک اتاقخواب گرمای لازم را فراهم کند، درحالیکه سیستم گرمایش کلی خانه در محیط اصلی نیز قرار دارد، همانطور که اشاره شد لازم به تأکید است که برخی از رادیاتورهای قرنیزی از انرژی الکتریکی برای گرمایش فضا استفاده میکنند که مانند دیگر رادیاتورهای الکتریکی هزینهی بالایی نیز در مصرف انرژی دارند.
۳. محدود کردن وسایل خانه
رادیاتورهای قرنیزی با طراحی خانه ترکیب میشوند و بیشتر اوقات قابلمشاهده نیستند اما گرمایی که از ناحیه رادیاتورهای قرنیزی تولید میشود باعث میشود که شما وسایلی مانند یخچال که در برابر گرما بسیار آسیبپذیر هستند را در قسمت اصلی خروجی گرمای رادیاتور قرنیزی قرار ندهید. در چنین شرایطی عملاً آزادی شما جهت چینش وسایل خانه کمتر میشود.
۴. نداشتن حسگر قطع گرمایش
(البته این مشکل با هوشمندسازی ساختمان ها قابل رفع است.)
یکی از معایب رادیاتور قرنیزی که میتواند امری ناخوشایند باشد این است که با گرم شدن هوای اتاق و رسیدن به دمای مطلوب همچنان دستگاه به کار خود ادامه داده و هوای گرم ایجاد میکند و به دلیل نداشتن حسگرهای قطع گرمایش دمای اتاق همچنان بالا میرود، بنابراین در استفاده از این نوع رادیاتورها باید نهایت دقت را به خرج داد.
5. رسوب گرفتن لولههای رادیاتور قرنیزی
(بهتر است از نمونه های قرنیز با لوله های بیضوی شکل استفاده شود.)
سیستمهای گرمایشی نظیر رادیاتورهای معمولی و رادیاتور قرنیزی چنان چه هرساله خالی و پر نگردند معمولاً رسوب زیادی ندارند. این سیستمها با توجه به کمترین نیاز به تعمیرات و عدم پرشدن و خالی شدن آب در سالیان طولانی رسوبی نخواهند داشت ولی درهرصورت توصیه میشود که در زمان راهاندازی سیستم از آب سختی گیری شده استفاده شود و چنان چه سیستم در اثر تعمیرات نیاز به شارژ مجدد آب داشته باشد نیز همواره از آب سختی گیری شده شارژ گردد.
تفاوت رادیاتورهای قرنیزی با سایر سیستمهای گرمایشی
بهطورکلی مزیت اصلی این قرنیزها دور از چشم بودن آنهاست. آنها در پایین دیوار قرار میگیرند و برخلاف سایر سیستمهای گرمایشی که فضای زیادی از خانه را به خود اختصاص میدهند جای بسیار کمی اشغال میکنند و درواقع دور از چشم هستند. این قرنیزها طراحی دکوراسیون داخلی را با مشکل روبهرو نمیکنند و چیدمان منزل را میتوان به هر نحوی انجام داد. قرنیزهای حرارتی مانند شومینه و بخاری هیچ نوع دودهای ایجاد نمیکنند و باعث تیره شدن دیوار نمیشوند. دیوارهایی که در پایین آنها قرنیز حرارتی نصبشده باگذشت زمان نیاز به مرمت ندارند. در کل این سیستم حرارتی هیچ نوع آلودگی ایجاد نمیکند و مناسبترین سیستم گرمایشی در ساختمانهای امروزی محسوب میشوند.
رادیاتور قرنیزی چگونه تولید میشود؟
رادیاتورهای قرنیزی بهوسیله پرسهای اکستروژن بهصورت یکپارچه (لوله و رادیاتورهای قرنیزی با استفاده از بیلت آلومینیومی آلیاژ رویه) تولید میگردند پس از گذراندن مراحل کوره سختی، چربیگیری شده و به یکی از روشهای پادرکو تینگ یا آنادایز بهصورت رنگی عرضه میگردد. جالب است بدانید که امکان عرضه این نوع از رادیاتورها بهصورت طرحهای دکوراتیو چوبی و یا هر طرح دیگری میسر میباشد. همچنین قرنیزها را میتوان بهصورت متری برش داده و به محل نصب حمل کرد.
رادیاتورهای قرنیزی مناسب برای منازل مسکونی
همانطور که میدانید شهرسازی در شهرهای بزرگ روزبهروز به سمت آپارتمانسازی پیش میرود. درواقع بسیاری از آپارتمانها و خانهها در متراژهای مختلف ساخته و یا بازسازی میشوند، از اینرو افراد نهایت صرفهجویی را در وسایل اضافی و یا جاگیر خانه دارند. با توجه به همین مسئله اگر قصد دارید فضای خانه خود را گرم کنید، مصرف انرژی خود را نیز تا حد زیادی پایین بیاورید و نهایت استفاده را از فضای داخلی خانه خود داشته باشید، رادیاتور قرنیزی یکی از بهترین گزینههای گرمایشی برای شما خواهد بود.
کلام آخر
همانطور که در طول این مقاله مطالعه کردید هدف ما از این نوشتار آمادهسازی مقالهای جامع و هدفمند دربارهی رادیاتورهای قرنیزی بود. همانطور که میدانید سیستمهای گرمایشی ازجمله ملزومات هر ساختمان محسوب میشوند و در حال حاضر با توجه به کمبود منابع انرژی و بالا بودن هزینههای مصرفی آن اکثر سازندگان سعی میکنند از سیستمهای گرمایشی با مصرف انرژی پایین و راندمان بالا در ساختمانهای خود استفاده کنند که رادیاتور قرنیزی نیز ازجمله این موارد میباشد.
درواقع ما پس از معرفی کامل این محصول تمام نقاط ضعف و قوت آن را بیان کردیم که امیدواریم آگاهی بخشی ما مفید واقع گشته و به شما در یک انتخاب مطمئن کمک کرده باشد. در پایان نیز از همراهی شما با وبلاگ پرشین سازه بزرگترین بانک اطلاعات ساختمانهای در حال ساخت سپاسگزاریم.